Thursday, January 29, 2009

COOKING WITH LOVE

Lama dah tak buat entry bergambar. Ye lahh... semenjak ada facebook nih, dah naik malas la pulak nak upload gmbr kat blog. Lagipun gmbr2 semua simpan kat dalam laptop yg most of the time di conquer oleh kanak2 yg sangat gemar main games.
So today, its an entry full with pics.



ONE DAY PONTENG SEKOLAH...


After few days without proper meal since mummy is sooooo busy (malas masak sebenarnya, sejuk nak masuk dapur...), I prepared lunch, spesel punya. (kira spesel la kan, dari makan burger). Here it goes, the chronology of a lunch cooked with love..... hehe.

Muka org baru bangun tido selepas bekerja shift malam dari pukul 4 petang sampai pukul 6 pagi. Bersedia utk makan...


nasi putih beras basmathi jenama kyber yg baru dibeli dari anak angkat yg jadi ejen beras. Harganya murah dari pasaran local, 10kg harganya 13.50pound. (Roy... promo nih...)
pastikan nasi yg dihidang tak berketul-ketul (ikut petua Sas..) dan boleh nampak gambar daun kat tepi2 tu psl kalau tak nampak gambar daun dia jadi kurang sedap. hahaha..kaitan.


susun atur juadah yg disediakan. Belon tu background tambahan yg memang dah ada kat atas meja. Biasa mcm2 pun ada, kekadang keretapi pun boleh ada atas meja jugak. Bunga tu pulak was bought for a dear friend who was admitted to the hospital, tp terpaksa bawak balik sebab undeng-undeng baru kat spital tu ckp tak boleh bwk bunga la pulak.. dowhhh.



ikan sea bass panggang dengan sambal kicap. yess... dah nama org melayu, kicap mmg tak leh tinggal. Kalu habis stok kicap kat sini, boleh kecoh jadinya. Begitulah, kicap dan melayu.. mmg tak boleh dipisahkan. hehehe..



ni ayam masak ala pakistan. Tak belajar ngan pakistan pun, tgk resepi kat internet jer. Boleh tahan gak sedapnya serta sangat senang nak dimasak. cepat dan sedap... just a right combination for a busy mummy like me... ecehhhh!



after 15 minutes and a sea bass later.... selesai semua. licin.



finishing touch; kopi spesel (bak kata suamiku le psl dia yg buat) with cream and toffee sauce. yummy... berkesan utk menambah lemak yg mmg dah sedia ada byk dan degil ni haaa... takpe, minum dulu, kemudian boleh menyesal. hahahaha....




ONE WEEKEND SEVERAL WEEKS AGO.......


pepagi bangun tido kakak bawak turun buku art attack dan mintak nak buat playdough..
owh..oh.. this could spell disaster



yess.... mari menyepahkan dapur ibu di pagi hari minggu sambil ibu buat breakfast. keluarkan tepung, garam, food coloring, besen, cookie mould dan sebagainya. Gunakan alas supaya lantai tak kena penyek dengan playdough dan ibu bertukar jadi singa. hahaha....



adik pun nak tunjuk skill jugak. Tu berapa kali pesan supaya tak lenyek dough tu atas lantai dan tak mixed up the dough.


akhirnya jadik jugak la shape yg dibuat setelah berapa kali kena alter ramuan dough pasal lembik sangat. Redai ibu punya tepung...

7 comments:

~ yus ~ said...

wahh dah besar semua yer nita. Safiya dah macam muka nita, ajmal pulak nampak berbeza sungguh. Kurus sikit kot, tp tambah tinggi..

Nampak sedap semua menu...

Sastri said...

cooked with love tu yang mahal tuuuu... :D

sambal kicap dengan ikan panggang/goreng memang sangat sedap... :D

Amy said...

dalam byk2 gmbr ni amy teruja dgn bunga ros pink yg jd bground tu la kak anita...hehehehe....:p...n nasi basmati tu pun mcm sedap nyaa...hmmmm...pns2...hmmm dap2

kingbinjai said...

wow kopi nampak mengancam

Izhal said...

AHHH entry bergambar, I like... sudah habis belajar? dah boleh panggil doktor???

roy said...

huhu...mantap2...tq2 atas iklan akak...tp sy xde untung pon...sy tolong jualkan je...untung orang lain dapat...huhu...lagi satu kak, sy masih mencari lagi kompang utk akak bernasyid nnt...huhu....

Sastri said...

nitaaa... miss u...