Monday, June 26, 2006

KRU - Fanatik

ada yg mengaku WIRA, tapi sebenarnya GILA!!!
fanatik..fanatik..fanatik..
fanatik...fanatiknya dunia (melayu???) ku.

Friday, June 23, 2006

ariel vs eddie hamid

Ini ARIEL peterpan.

-penyanyi (lagi ngetop nih..)
-penulis lirik (bintang di surga, ku katakan dengan indah, i like..i like.... )
-penggubah lagu (romantis dan melancholis tapi ngak cengeng..habis la..puji lebih2 kaedahnya, ada dapat royalti ker?)
-ganteng banget!! (jgn risau hubbyku, abg tetap yg paling hensem dirumah kita selepas alif ajmal)
-pokoknya maju terus deh...







Ini,ermm..ini... (woi sape namanya tadi???)..ha..ini eddie hamid.

- penyanyi (lagu apa?)...aku lebih rela menutup terus tv ittewww.
- penulis lirik..
(isabella? oo..bukan, cindai? oo..pun bukan, tipah tertipu? oo..lagi la bukan, gemilang? ooiii...tak reti ke? bukan laaaa)
- penggubah lagu ( oo..ye ke? bukan gubah bunga ke? apa? spoon? scoin? sting? apa tu? jenama getah sekerap ker???)
- ganteng..oo bukan..gantung kain rentang sokong brazil ada laaa..
-pokoknya...ye..pokoknya harus ditebang!





PERSAMAAN ?? TIADA KENA MENGENA...

habis la...tak pasal2 kutuk eddie hamid katanya...
habis la...tak sokong industri muzik malaysia kaedahnya...

Wednesday, June 21, 2006

Wet Wet Wet - Love is all around

to my best friend ever, cik quena..we used to love this song, i still do...
Bangles - Eternal Flame

I think of the good old days...

Monday, June 19, 2006

Rod Stewart《Have I Told You Lately That I Love You》Live

kasih ombak dan pantai...
indah pada hati yg mengetahui
The Everly Brothers - All I Have To Do Is Dream

loneliness....................

I look thru' the window..there is no stars in the sky..but i can see lights from the distance, and it makes me missing home more than ever....


this is a poet made as a song that i sang in a choir group when i was 11. its such a beautiful song and it makes heart grew fonder...

loneliness...what a mess,
as i climb up every tower,
watch the other clouds,
like the flowers of the country side


but the sun...just as strong,
even now that i can feel it,
thinking of the rain,
and the wind blows
when the time goes by,


all the birds...flying so swiftly,
cheerping loudly so cheerfully,
while the trees swaying so gently,
they both answer to a different call


summer time... sunshine bright,
i'm so happy that i found you,
watch the other clouds
like the flowers of the countryside.......................


p/s i love this song above by everly brothers..and somebody knew i really do (or at least thats what i thought...)

Saturday, June 17, 2006

aku, anak2, katil dan adik bongsuku yg terlebih manja

teringat 20 tahun yg lalu...
Aku kongsi bilik dgn adik. katil aku kat sebelah tingkap, katil dia kat depan pintu. Tak tau lah kenapa aku asyik aje rasa katil dia lagi best dan lagi lena tidur..kaedahnya..
selalu jugak pujuk dia utk tukar katil tapi mamat sorang ni tak penah pun setuju ; ada la skali kot dia nak lepas dipujuk berkali2 (a.k.a ditaburi janji2 manis yg palsu belaka) ...
dan yg bestnya alasan "tak leh nak tido" itewww telah digunakan dgn cemerlangnya utk menyelit tido kat bilik ibuku.................

kisah sekarang, tahun 2006..
aku dah jadik mak org, anak dah 2. hari tu semua tido dlm satu bilik. tau2 je la bebudak, tido ikut suka depa aje mana nak menghala....satu melintang, satu terbungkang...last2 mak ayah terpaksa la mencelah dimana ada ruang.
so, utk mengatasi masalah ruang udara yg terbatas..satu penyelesaian drastik telah diambil.
jeng..jeng..jeng...sekarang depa dah ada bilik sendiri...

ini adalah rakaman sebenar.
buktinya adalah seorg bu
dak lelaki yg comel
tgh tido bertemankan barneynya yg dah kepam....

kepada mak usu depa...mintak tolong jgn jel
es ye...segala interior decor yg menyerlah itu diilhamkan oleh ibu mereka yg super duper kreatif katanya........(yeah...tepuk...tepuk.....akak suka!)

sekarang, ibu mereka ini juga telah menjadi hyper excited adanya... lepas 2-3 minggu..tukar duvet cover supaya bertambah merana mak u
su depa bila melihatnya....(sebab bilik dia kain baju pun main sumbat ajos dlm drawer....mama........tolong !!!! habisla kena beli almari lebih bagak lagi selepas ini katanya..............)


dinder ku tk (bukan nama sebenar),
nampak tak bagaimana mainan warna itu begitu blend sekali ????
ha..ha...cepat tarik rambut sendiri..best..best..

selepas ini accesories tambahan akan dimasukkan supaya lebih vogue de vass lagi... bawak bertenang ye mak usu..kalau nak tiru boleyyyyy...tapi pergi kemaskan dulu baju2mu dlm drawer itewwwwwww.....cepat kakak, cepat adik...mari kita golek2 gelakkan mak usu !!!!!

dunia ini pinjam-pinjaman

emm...
minggu lepas saya telefon parents, ayah saya bagitau jiran kami meninggal dunia kerana kemalangan. Kereta yg dipandu laju oleh anaknya terbabas menyebabkan ayahnya koma selama beberapa hari sebelum meninggal dunia. terbayang wajah isteri arwah yg saya panggil makcik wok...

semalam baca email tempat keja..ada seorg staf senior difakulti telah meninggal dunia. Saya sebelum ni byk juga bekerjasama dgn dia. Orgnya dah agak berumur, dah pencen pun sebenarnya tapi masih berkhidmat secara kontrak.

pagi ni dapat pula berita ayah mertua jiran saya telah meninggal dunia...

Al-Fatihah

(banyak benar berita sedih kebelakangan ini; buat hati saya jadi sayu........................)

Friday, June 16, 2006

MARI PURA2 PANDAI GORENG PISANG

kejadian dua hari lepas...
balik dari school, singgah kejap kat castle market (a.k.a pasar) dgn harapan nak membeli pisang tanduk. Sampai je kat depan kedai continental tu, terus je mata mencari dimanakah pisang.....udah la tak kenal yg mana satu pisang tanduk, ada banyak la pulak jenis pisang kat situ..terkonpius...
last2 pilih ajos pisang yg paling besor saiznya ( sebab nak beli pisang tanduk katanya). Tak puas hati dengan pisang, beli pulak ubi keledek (pun main belasah beli jugak).

ini adalah pisang tanduk..rupa2nya yg ku beli itu adalah tanduk
anak rusa nani sajos adanya...(a.k.a: bukan
pisang tanduk pun bebenornya)
p/s: ini gambor 'kibak' sajos. bukan situasi sebenar.

Balik rumah, hubbyku dah excited dah ni...lepas dia balik keja, dgn gaya ala2 isteri mithali, terus pegi dapur nak goreng pisang (mithali laa...tapi tunggu hubby balik baru terhegeh2 nak goreng pisang2 itewwww...!) Masa tu jiran ku kina pun ada dtg, chewahh..dgn gaya pro, terus je ambik tepung dan bancuh ngan air...
Sekali....kina kata,"awak....goreng pisang bukan pakai tepung beras ke?"
makkkkkkkkk....cabuttttt.............aku bancuh tepung gandum ala2 nak buat cekodok!!!!!!!!!!!!!!!!

p/s: credit to kina yg dah menyelamatkan keadaan dgn balik ke rumah ambik dia punya tepung goreng pisang segera.....

Wednesday, June 07, 2006

cerita sedih di Jogjakatra

rasanya dah seminggu lebih peristiwa sedih ini berlaku...
jauh dari malaysia, tapi masih mengikuti perkembangan yg berlaku di sana dan kawasan yg sewaktu dgnnya melalui kecanggihan internet katanya........
eemmm.....kenapa aku pilih utk cerita pasal kesah menyayat hati ini....sebab tempat dimana ia berlaku terasa dekat dihati. bukan sebab mereka adalah jiran kita, tapi sebab itula tanah tempat tumpah darahku....(habisla...darah sape yg tumpat sebenarnya?) ye...disitu aku dilahirkan. Tak..bukan sebab mak aku org sana, bukan jugak sebab ayah aku pun org sana...sebab mereka dulu menuntut ilmu kat sana. Dalam sekelip mata segalanya buleh berubah, dan kita nih punya la kadangkala terlalai utk menghargai apa yg ada....aaahh...semangat jati diri ku membuak katanya...masa dlm keadaan mcm gini la baru nampak sape yg patriotik bebenornya...ada yg melaung mengaku diri patriotik segala...ada yg cuma diam tapi membantu secara sukarela.. (kalau aku la, aku terjun longkang kalau mengaku patriotik la, legacy segala...tapi hakikatnya semua hanya utk melepaskan diri masing2 semata2!)
apa pun, kepada semua umat islam yg telah pergi dalam tragedi ini, Al-Fatihah.

p/s- Berada di negara org buat aku menghargai negara sendiri lebih dari dulu..banyak sangat propaganda omputeh sampai kita kadangkala tgk depa mcm depa la yg paling best. Dulu masa kat malaysia, bila tgk org ambik gambor pakai coat tebal punya la kagum...'waa....bestnya dapat pakai tebal2, main snow lagi...' aku berkata. Tapi yg sebenor2nya punya la terseksa, sikit pun tak selesa. Oh! aku rindukan panas Malaysia dan ikan goreng tepung di pantai batu rakit yg sodapnya buleh tak ingat dunio.................! Belum lagi cerita pasal kepok lekor losong dengan ikan singgang kak nik.....argghh! keco'q ayaq liuq chek! (boleh ke eja cenggini?)
pelik macamana ada sesetgh org kita syok sgt ( dgn slang ala2 nyekit..) dok kat sini sampai tak nak balik? apa ke?

Monday, June 05, 2006

aku ke carboot lagi....utk kesekian kali!

hari nih pegi lagi carboot, siap bangun awal nih..masak segala agar senang balik nanti kebulur...
sampai aje dah excited bila nampak carboot extra large hari ni. turn aje keta, terus laju tak pandang keliling dah menuju ke tempat jualan...redah lalang tinggi anak kuda..semangat!
pastu apalagi...terus ajer memborong takde ingat, pandang sini beli, pandang situ berkenan..parah!
dah banyak sangat barang, sampai tak leh nak bergerak dek berat, calling la hubby menyelamatkan keadaan..terus aje ajak balik katanya...ye..katanya...sebab bila tangan dah kosong boleh lagi tengok lagi seround! ini dah lebih dari kegilaan quicksilver...aiyooo...ariel peterpan gak yg hansem banget (kaitan..!?)

Balik aje, makan, lepas makan tengok2 dan belek2 hasil tuaian...lepas tu terus try dress yg baru dibeli, pastu tido sampai 2 jam sambil buat aksi ala2 manja tak jadik. puas hati.....
esok kena bangun pagi...mula balik routine...aahhh...terus tertekan katanya...! monday blues datang lagi.....

(p/s-akak dah kena lantik jadik ajk hari keluarga pulak dah...agaknya pasal tak dtg meeting, terus kena hukum...takde dah nak tanya ke apa ke...asalkan boleh aje..takpe..takpe..akak ni penyabar orgnya. bukan la jadi hal kena lantik tu, tapi ni dah kali kedua asal sedap hati anak itik belakang rumah depa....oohh..pasrah! malas nak layan, cium barney adik yg busuk tu lagi best.)