Tuesday, September 12, 2006

RAMADHAN HAMPIR TIBA...

BULAN RAMADHAN AKAN DATANG TAK LAMA LAGI....
dan aku, hari nih masih terhegeh-hegeh puasa ganti.

bulan ramadhan kali ini akan disambut di perantauan, jauh dari masakan mak dan jauh juga dari bazar ramadhan. Ramadhan yg lepas saya suka betul makan tauhu sumbat yg dijual oleh mak kepada seorang kawan...errmmm..yummmy!
Ramadhan kali nih kena la buat sendiri kuih muih walaupun kepandaian memasak adalah amat terhad. harapkan tengok resepi dari internet la nampaknya. Tu la...masa kat malaysia hari tu, semua main tunjuk ajer. Baju raya pun takde lagi...sedihnya..kengkawan (merujuk kepada cik quena) kat malaysia 2 bulan lepas pun dah tempah baju..melampau tau..

Disebabkan ini la first time nak kena masak sendiri masa raya nanti..saya dah berpikir2 dah apa nak masak...dah ada beberapa menu dlm kepala...tinggal lagi sedap ke tidak aje saya membuatnya nanti. Yang paling saya miss adalah nasik minyak dan gulai daging terengganu....waaaaa...sedapnya. (hik, tak baik tau asyik bayangkan makanan aje masa tgh puasa!)

Tapi takpe la, ini la dia pengorbanan yg harus dibayar..sedikit cabaran utk kesenangan masa hadapan. kadang2 saya sendiri pun terpikir macamana la saya buleh berada di tahap dimana saya berada sekarang nih..i'm just so ordinary..bukan tergolong dlm 'budak2 pandai' masa kat sekolah dulu..biasa saje. even masa buat degree dulu tak terpikir pun saya akan buat master..but i guess we move ahead when we keep pushing ourselves. When I was much younger than today, I thought I can just dream of going abroad to study..jeles aje tengok org main snow segala (masa tu la..), but i guess thats the beauty of being human, we can dream and we can work for it. I'm not gifted, far from genius (though if you are, then it will be easier) cuma keinginan utk berjaya itu ada. Kalau tak ada keinginan, kalau tak ada usaha, even being super genius with IQ score of 140 won't be much of help. Ingat lagi masa saya form 5 dulu, lebih kurang 2 bulan sebelum spm, ayah saya tiap2 hari dtg dan ajar saya kimia dan add maths (sebab dia cikgu kimia, fizik dan add maths), balik dari mengajar terus datang ke asrama saya yg jaraknya setengah jam perjalanan, everyday, without fail, comes rain or shine. Yes, at that time, at that age, we might not see it as something extraordinary..but thats the sacrifice made by my parents and it contribute tremendously to what i am today. I'm blessed, I always am, what else can I say?

huh, jauh benar fikiran saya melayang.

Ramadhan kali ini nanti, doa saya, semoga saya dapat menjalaninya dengan lebih baik. Memang rindu pada mak, rindu pada ayah, rindu pada adik2...tapi harapan saya semua itu akan jadi kekuatan.

kepada yg belum habis ganti posa, sila ganti dengan kadar segera, ada lagi kurang dari 2 minggu saja sebelum ramadhan tiba. Hari ini saya bercadang nak bukak posa dengan lepat pisang dan mee udang.


FAILURE WONT UNDERTAKE YOU, IF YOUR DETERMINATION IS STRONG ENOUGH..
TAKE AS YOU ARE GIVEN, AND MAKE THE BEST OUT OF IT.-anonymous-

kepada adinderku apin; usahalah dengan lebih kuat, anda seorang yg bijak. Anda tahu itu...

10 comments:

Kak Lady said...

Anita...samalah lah kita...baru terhegeh2 nak puasa ganti.

Memang bulan puasa selalu mengundang nostalgia bagi mereka yang berpuasa di tempat orang...

Selalu teringat betapa meriahnya berpuasa di samping keluarga...

Aku Bukan Bidadari said...

saya dah ganti..saya dah ganti.. hhhehehe

salam..

Lan Rambai said...

lain kali target peknen masa bulan posa.. boleh posa full hahaha

anita kema said...

kak lady,
itu belum lagi dengar lagu raya, haruslah merambu air mata

ABD,
baguih...baguih...macam ni la yg kita nak...ganti last minute ni terseksa jugak rasanya dan suspen...

lan rambai,
alamak..letih la kalau tiap kali posa asek nak peknen je...kalau mesin pun buley jam oooo

Izhal said...

trust me anita, syok woo layan raya abroad... tak ada social pressure untuk balik kampung... buat open house dan yang datang budak2 bujang yang care free... syok gila... depa appreciate sangat open house orang berfamily ni buat...

aiseh, 4 hari lagi nak ganti ni...

Syikin said...

salam,

saya blog hop drp blog Raiedzall.
itupun pasal dia citer dia baru nak berlakon, dah kena gelak ngan seseorg :D

selamat menyambut Ramadhan ya..
kali ni gotong royonglah buat biskut raya ramai2 :D.

Sebak n terharu membaca pengorbanan ayah Anita dtg ke asrama mengajar Anita. teringat kat arwah ayah pula.

wildthornberry said...

hai..slamat berkenalan!! saya ni melompat satu blog ke satu blog. memula husband awk nye blog, pastu awak gelakkan dia...sampai la saya kat sini. saya arini last day ganti posa. yes!! anyway gamaknya sesamalah kita raya kat uk tahun ni yerr....

MaNiQ KaYaNgaN said...

jalan2 baca blog.. selamat berpuasa..!!

anita kema said...

izhal,
dengar citer mmg meriah kat sini...tapi saya suka dengar suara ayah saya bertakbir di pagi raya..

wildthornberry,
selamat dtg ke blog saya. awak UK kat mana? dtg la beraya di sheffield ini..

syikin,
saya tak pandai buat kuih raya...tatau la tahun ni nak cuba ke tidak..takut hangit laaaa!

maniqkayangan,
bagus...bagus....nanti jenjalan lagi ke blog ini yer.

ninuk said...

yes ... Oom papa tu memang guru fizik & kimia saya. i owed him a lot for teaching me he he he lulus le subject tu.
errr bukan Tante mama kan biasa masak apa tu ikan bugis ke ?
tak pe raye nanti kita melawat rumah awak di KT.