Wednesday, September 06, 2006

SHAFIYYAH SUDAH MASUK YEAR ONE

ini gambar shafiyyah masa bday hari tuh..


yeah..yeah...HARI INI (SELASA 05/09/06), ANAK DARA SAYA TELAH MASUK DARJAH SATU (YEAR ONE)...

Walaupun dia baru 5 tahun lebih, tapi sudah masuk year one sebab kat sini bebudak year one masa umur 6 tahun dan anak saya termasuk sekali sebab kira tahun depan dah 6 tahun...
Cumanya tak rasa excited sangat macam kat msia la kotnya sebab tak payah beli kasut sekolah, beg sekolah dan uniform sekolah macam kat msia..mcmana pun tetap excited lite-lite sebab tak sangka anak sudah besar dan saya pula sudah semakin..ermm..tue!

Kali ini classmate dia ada yg sama mcm reception class termasuklah si lutfi dan safiya, suka anak saya tapi malu2 masa first time masuk kelas tu...agaknya sebab dah lama sangat cuti...jadi sudah malu-malu kucing. Cikgu kelasnya nama susan.."hello susan" kata saya...he..he...omaknya pulak yg lebih.

Bila anak sudah besar, terasa tanggungjawap sudah makin banyak dan besar juga...lebih2 lagi di negeri omputeh ini...nak kena pastikan dia boleh membaca dan menulis dalam bahasa omputeh, nak kena pastikan dia tahu pasal fardhu ain, mengaji dan sembahyang, kena jugak tahu membaca dan menulis dalam bahasa ibunda, kena pandai belajar sejajar dengan kurikulum kat msia sebab kat sini mcm takde kurikulum pun..pergi sekolah main sajer dari pagi sampai petang. takut jugak balik nanti tercangak2 anak saya sebab kurikulum kat msia mmg advance...dan nak kena jugak pastikan omaknya pun belajar pandai...uwaaa...banyaknya!

erm..cepat betul masa berlalu..rasa baru ajer kawin hari tu...oo..bukan, yang baru kawin siti, bukan saya. Tapi mmg betul, cepat benar hari berubah menjadi tahun...patutlah saya sudah banyak menyimpan lemak terkumpul.

9 comments:

Sastri said...

wow... cantiknya anak dara Anita nih...

Sastri said...
This comment has been removed by a blog administrator.
yus said...

hehe...yus ni pun terlebih excited anak baru masuk reception...haha

yelah kan anita, sini belajar mcm banyak mainnya jer, kurikulum Malaysia memang banyak sungguh.

tapi nasib gak aqil sempat tadika di Malaysia, mcm shafiyyah lagi 2 tahun lebih di sini. Banyak cabarannya kan...semoga berjaya utk emak dan anak.

blackpurple said...

Wah...anak sapa lah yang cute nih......!

Kak Lady said...

Comey anak dara anita ni...hehehe...

Biasalah kan...kadang mak-mak diorang yang lebih excited dari anaknya...

hehehhe...

Izhal said...

ilmu ugama dan bahasa ibunda tu hang mahal tuuuu...

cun la dia pergi sekolah ke pakai camtu???

Raiedzall said...

sas, bp and kak lady,
kalau comey, menurun omaknye la tuh...he..he..

yus,
memang berat tanggungjawap kita sbg parents nih...buat saje la apa yg termampu


izhal,
anak saya sekarang dah tak berapa nak cakap melayu...dah ckp omputeh ajer...terpaksa explain yg kita ni kulit sawo matang...tak leh la buat mcm omputeh terlebih tanning...
tu baju masa bday...siap beli kat ebay tuh...gi sekolah pakai baju biasa saje, takde uniform pun

anita kema said...

aiseh....terpakai id bapaknye pulak...
apapun...balasan komen tu semua dari saya.

Aku Bukan Bidadari said...

CUTE NYAAAAAAAA
mak dia pun mesti comel :)