Tuesday, August 07, 2007

MARI KE PARIS.... No..not paris... PARR'ISSS!

last dah..b4 balik bergambar dulu depan hotel yg receptionistnya tak mesra rakyat sungguh tp kira ok sebab hotel dia sangat convenient.



budak kecik yg 'tak buleh duduk diam org soh naik kapal tgk pemandangan dia bantai korek2 kerusi'


I love Paris in the summer..when its sizzle


eiffel, I'm in love.....kuang..kuang


posing kakak..posing...


ala2 romantik depan notre dame



tu la dia champs d' elysees. Ni area shopping2, tok ti kalu dtg paris musti la dia shopping kat sini gamaknyer sebab ada kedai louis vuitton besar gilos.


ni depan musee d' louvre, tmpt depa simpan monalisa


di luar musee d' louvre


adik siap kasik aiskrim dia kat rattatoille tu..


sambil makan aiskrim kat dlm disney studio


minnie mouse masa parade


ambik gambar ngan sully from monster inc.


depan disney studio


depan disney village


bebudak tiga org ni depan toy story attraction


ini la dia disney castle..tmpt cinderella tertinggal kasut atas tangga


adik ngan ibu kat maze, dah sesat stop jap amek gambar


kat dalam 'its a small world' ride..best yg ni.. happening


its a small world lagik..


castle from the outside of the gate


beratur punya lama nak bergambar ngan mickey, sekali bila dah dkt turn, donald pulak yg dtg



disney castle from a distance.. cantik sungguh!


dari luar disney park


At last... after a very wet and floody July, here comes august with rays of sunshine on our windows. yes.. at last it feel like summer!

Though its been ages since i last do any updates, that doesnt mean that days passing by without anything significant. Last month, we went for a holiday trip to Paris/ disneyland. Rabak jugak poket makcik.. but then our kids love it so much it makes all the spending worthwhile. Disneyland is marvelous! but the queqe can be as horrendous... berejam wooo, beratur for some of the more famous ride like Dumbo. Yesss...nak naik dumbo punya lama nih beratur. If any of you ever plan to go, be prepared to spend at least 3 days over in disneyland, kitaorg tak sempat nak cover sumer in 2 days esp. with young children. Kejap, kejap nak aiskrim.. kejap kang pulak nak popcorn.. dah la harga aiskrim pun mahal gilos. Seketul yg kat sini cuma 60p, kat sana sampai 3 euro! Cuma yg bestnye, sebab buleh masak sendiri kat bilik hotel, we can prepare our own food so that we were fully packed dengan sandwich la, nasik goreng la.. tu pun we end up lapar jugak at the end of the day since we were making the most of the opening time. Disney park have 4 different 'lands'.With 3 'terlebih gula' kids and 'off and on' rainy days we can just covered 2 land in one day. Second day was spent in disney studio, tapi sebab kat disney studio attraction tak sebanyak disney park ( dia ada byk show..best jugak sebab adik sampai berdiri tepuk tangan, standing ovation tu...) kitaorg sempat pi lagi sekali disney park dan masuk lagi satu land (frontierland namanya). Tapi yg tu tak byk rides utk kanak2 kecil...jadi tak yah lama pun kat situ. masa first day tu yg byk rides utk anak2...agak bengkak jugak la beratur sebab kekadang ada baby besar mintak dukung!

And Paris.. is as beautiful as it was pictured. Oh, I found out that eiffel tower is just a 'not so gempak' structure when you're so close to it but then it look pretty impressive in the picture. Apa pun mmg lagi cantik la kalau nak dibandingkan dengan London. Cruising down the river provided us with great breathtaking views.. oohhh, romantik gitu.

Orang2 paris however is not as 'friendly and well concern' as the brits. So you cant expect them to give up their space in a busy train eventhough you're standing with a toddler hanging on to your legs... We did had a guy giving up his seat once, but i'm damn sure he's not 'parisian'. And the most important and crucially vital information, pickpocket is very sleek esp. in crowded areas. HUbby ku nyaris kehilangan pouch dia yg ada kitaorg punya passport, tiket train, tiket disneyland, tiket flight dan duit... phew, syukur pada Allah. Dalam pada pakai pouch tu kat pinggang bawah jaket pun masih boleh kena toreh.. thank God the pouch is made of leather so the cut doesnt get through. Tu pun tak sedar masa bila kena toreh, tau2 keesokkan nya nak pakai baru perasan. Ngeri...ngeri...

Apapun, mmg la seronok dpt berjalan dan lihat tempat org. After all, jauh berjalan luas pengalaman kan..kan.. thats why we had planned to 'jalan2' again end of this month. Oh, thats a story of another time....kess..kess... ni pegi belajor ke, pegi berjalan nih??

TO add up to all the excitement of the month, last saturday we went to sunderland. No, this time it was not a holiday trip but a retail theraphy trip instead. Sunderland tu tempat org melayu pi berebut2 beli pyrex. It was a 3 cars convoy with Sal, Gie, Fazlin & family. Huh..org melayu bila sampai time benda cam gini.. buleh terbeliak bijik mata omputeh tgk. Not to my surprise hari tu mmg penuh ngan family melayu jer, and not to my surprise again, they managed to show the true colors of being 'melayu'... yes.. ada makcik tu punya 'enthusiast' should i say, sampai kitaorg terkedu seketika. But then, at the end of the day kitaorg pun dapat gak hasil berkotak2 sorang....hehehehehe... cuma tinggal lagi without having to be so 'greedy' sampai org lain tak leh nak pegang dah apa yg ada kat dalam kedai tu sebab depa main book satu rak, satu rak... huhuhuuhu..makcik...makcik... balik nak berniaga pyrex ker?

last but not least...its actually far from least, is that few days back was our 7th anniversary. its been 7 years of laughs and tears. 7 years of having you, my love as my man. 7 years plus 4 years of ber'shinter' time make 11 years, and I do hope our love will blossom for many, many more years to come.

p/s- i still remember quite clearly the day we first met.... never did it came across my mind at that time that you would be the one.. hehehehehe...nasib la org layan abang masa abang mengorat tu... :)

11 comments:

Amy said...

auww..romantic gitu yer kak anita di paris....hehehe...luckily u didnt become a pickpocket victim. kat paris nyer metro mmg, even pakai pouch pun kena hati2 coz there're so professionals, even lil innocent kids dlm metro pun kena hati2.

Anonymous said...

hai kak ammar.. remember me?? nie dilla, anak uncle latiff kat ganung.. heheheh.. baru terjumpe blog nie last weekend.. hari tu auntie as ade cakap kak amma kat sheffield.. dok cari2 jugak kot2 ade fp.. baru lah terjumpe.. (fp kepada fp).. hehehe.. macam kenal aje.. hehehe....

eh..turun sunderland tak singgah newcastle.. ? lenkali datanglah lagi.. singgah newcastle dekat saje.. setengah jam from sunderland.. buleh serbu pyrex lagi.. ;)

-dilla-

Sastri said...

wowwww... beautiful photos... bestnya dapat p Paris... bila la plak Sas akan dapat peluang ke sana ek...

romantik betul you both nih... :D Happy 7th Anniversary... Moga kekal bahagia sehingga ke akhirnya... :D

cikdinz said...

wau... best nya dapat jejnjalan kat paris yo. romantik habeh....

adibah said...

huish punyer la meriah akak bercuti! mesti adik & kakak suke abes pegi disneyland tuh. erm kak ros dtg ni, boleh la ber enjoy sakan lagi. hehe.

happy anniversary kak nita =)
semoga berbahagia & ceria sentiasa.

p.s nasib baik la akak layan abg raiedzall tu ye dulu. hehe.

Mama Sarah said...

1. Happy 7th anniversary.

2. Semua gambar2 di Paris sangat HEBAT. rasa nak pergi lagi. Entah bila agaknya tu??!!

3. Tak pernah tahu pasal Sunderland! Jealous dgr orang borong pyrex.


off topic:
4. Kita nak balik for good dah. Dok dang nok jupe. Ishh mengidam tak habis nak jumpa your kids yang vogue dan macho itu. anyway, I wish you all the best, moga2 dapat habis on time with flying colours. Take care and salam to your family.

Izhal said...

ya ka, tak sangka orang perancis panjang tangan... dang...

syok betul tengok gambaq eifel tower tu...

mc ta said...

best nyer pi Paris..
bila lah dpt merasa :(

kingbinjai said...

selamat berpose

Anonymous said...

awak,....
wwwaahhh sonok betui awak no p Paaariis. btw baju anakku sudah sampai..makaceh auntie nieta.semoga murah rezeki...anto la baju lagi kalau buleh hanto utk satu family....upps!

anita kema said...

amy,
betul2..sungguh mencemaskan. (kitaorg ada sebut nama amy masa kat paris tu...)

dilla,
insyaAllah next time kitaorg ke newcastle. Bila nak mai shef ni?

sas,
tenkiu sas...tenkiu. nanti awak pun gi ah sana gak, honeymoon ke..hehehehe..

cikdinz,
sekali sekala cikdinz.. biasanya ada je budak dua org tu menempek, x bagi chance langsung.

dibah,
jgn lupa ek, ko dah ikat contract ngan akak kan.....hehehe

mamasarah,
its apity kita x sempat jumpa kat sini kan. Hari tu ingat nak gi rumah awak, tp segan laaaaa..huhuhu

izhal,
aksi2 depan eiffel tower tu lagi hebat.kahkahkah..tp x baik utk mata.

mc ta,
ala..asal jenjalan x kisahla gi mana. dah kebetulan kitaorg dah ada kat sini, tu yg pegi. tp i would prefer makan ikan goreng tepung kat tepi pantai di terenganu tu lagiiii..uwaaaaa!

king,
selamat utk anda juga seisi keluarga. Tahun ni gaji naik.. awak termasuk ke tak? kalau ye, sakan la sikit raya thn ni ek.

awak(cik kuna sorang),
you're more than welcome. I would've packed and mail myself if i could. heheheehe..aku rindu awak!!!!!