Friday, June 16, 2006

MARI PURA2 PANDAI GORENG PISANG

kejadian dua hari lepas...
balik dari school, singgah kejap kat castle market (a.k.a pasar) dgn harapan nak membeli pisang tanduk. Sampai je kat depan kedai continental tu, terus je mata mencari dimanakah pisang.....udah la tak kenal yg mana satu pisang tanduk, ada banyak la pulak jenis pisang kat situ..terkonpius...
last2 pilih ajos pisang yg paling besor saiznya ( sebab nak beli pisang tanduk katanya). Tak puas hati dengan pisang, beli pulak ubi keledek (pun main belasah beli jugak).

ini adalah pisang tanduk..rupa2nya yg ku beli itu adalah tanduk
anak rusa nani sajos adanya...(a.k.a: bukan
pisang tanduk pun bebenornya)
p/s: ini gambor 'kibak' sajos. bukan situasi sebenar.

Balik rumah, hubbyku dah excited dah ni...lepas dia balik keja, dgn gaya ala2 isteri mithali, terus pegi dapur nak goreng pisang (mithali laa...tapi tunggu hubby balik baru terhegeh2 nak goreng pisang2 itewwww...!) Masa tu jiran ku kina pun ada dtg, chewahh..dgn gaya pro, terus je ambik tepung dan bancuh ngan air...
Sekali....kina kata,"awak....goreng pisang bukan pakai tepung beras ke?"
makkkkkkkkk....cabuttttt.............aku bancuh tepung gandum ala2 nak buat cekodok!!!!!!!!!!!!!!!!

p/s: credit to kina yg dah menyelamatkan keadaan dgn balik ke rumah ambik dia punya tepung goreng pisang segera.....

2 comments:

FaEzHussain said...

Puan Anita,
terima kasih bg sukun goreng semalam. sedap. ingat pagi ni nak makan lagi (sebab semalam sebelum naik ke atas ada lagi 2 keping), tgk2 dah takde.

Selamat goreng pisang....or banana masak darwish panggil.

btw demo lama lagi nak duduk sini, kena la sabar2 bila kena pakai kot tebal...heheh....kita dok hitung bulan bila nok balik ni...

yus said...

Puan Anita,
Dapat tahu blog ni dari kak Faez. Eh sorry ek, awak ngan kita sebaya rupanya, kita tahu kita sebaya kina tapi ingat awak lebih tua, sbb as cakap awak lagi tua dari kita..heheh perasan muda lak.Si As ni salah bg information dan kita pun tak tanya sendiri.

p/s: Yus kalau goreng pisang campur tepung tu, tepung beras n gandum sikit. Tapi lebihkan tepung beraslah...ok, sedap juga...mak yg ajar.SELAMAT BERBLOGGING.