Wednesday, February 28, 2007

6 THINGS YOU NEVER HEARD ABOUT ME...

saya sudah kena tag pulak dengan cik honeymj. Maka dgn itu nak kena tulis 6 perkara yg org tak tau pasal kita. Tadi sambil lipat kain yg ala2 gunung tahan (tak sampai gunung everest lagi..), berpikirlah saya...apa kebenda nak tulih ni??? pikior punya pikior, begini la adanya..........

1. dari kecik2 dulu...which starts around 30 yrs back kot, saya ada bantal busuk. ye, cliche bunyinya kan..tapi betul you all.. dan bantal busuk saya ni, mcm namanya, mmg la busuk..takde sape pun lalu nak cium melainkan saya sorang sajork. Lepas tu masa time sekolah rendah dulu, b4 pegi skolah, saya sorok dulu bantal tu bawah bantal lain...sebab nanti bila balik sekolah, ambik je bantal tu terus cium...hehehe...sejuk2 jer, dia punya bau, perghhhhhh!!!! (dan bantal itu saya guna sampaila lepas kawin, sebab lepas tu tak yah bantal busuk lagi.)
nota kaki: saya penah sampai cekonon nak terjun balkoni pasal mak saya nak buat sarung lain utk bantal busuk tu...apa punya horror daaa...)



2. masa kecik2 dulu, saya sangat manja dengan arwah atok dan uwan saya sebab saya ni cucu sulung dan cucu pompuan sorang (sehinggalah budak apin itu lahir masa saya umur 15 tahun). Tiap kali balik kampung musti nak tido celah ketiak atok ngan uwan. dan masa umur lebih kurang tiga tahun kot, saya tinggal ngan mereka sekejap. Pada satu hari yg hening, uwan saya angkat bantal yg baru dijemur dan letak atas rangka katil kat depan pintu. dan saya, yg ketika itu comel dan tak reti duduk diam telah naik atas bantal tu dan meloncat2. loncat punya loncat, jatuh berdentum kat atas lantai simen sampai terteleng kepala, lekat cenggitu je tak leh nak pusing sampai beberapa hari sehinggalah atok bawak pegi jumpa tabib singse tolong urutkan.
lagi satu, kat dinding bilik dorang, saya ada tulis...."atok dan uwan, amar sayang atok dan uwan dan rasa tak nak balik". Sekarang mereka telah tiada, tapi kenangan2 manis masa kecik2 dulu tetap sentiasa segar dlm ingatan.
nota kaki: Al-Fatihah utk mereka yg telah pergi terlebih dahulu meninggalkan kita. Amin.



3. Disebabkan sepupu sepapat semuanya hero2 aje, termasuk adik saya yg no.2, jadi bila balik kampung kitaorg punya lasak..mmg ya rabbi. Panjat pokok la, main letup2 pakai buluh la, main benteng la, main kat empangan la... dekat rumah atok ngan uwan ada sawah. Tgh2 kawasan sawah tu ada benteng a.k.a tali air dan dihujung sawah ada hutan2 sikit. satu hari, lepas dah penat main kat sawah, kitaorg pegi kat kawasan sempadan sawah ngan hutan tu, tgk2 ada pagar kawat. Dek kerana curiosity yg agak melampau, kitaorg bukak pagar kawat tu dan masuk. Tgk2 sungai yg kat empangan tu mengalir kat dlm hutan tersebut. Apa lagi, kami berlima terus le cenpelum cenpelum kat dlm sungai tu sebab kat tepi2 air nya cetek jer. Dah puas mandi manda segala, kami balik la rumah. Bila uwan dapat tau kitaorg pegi main sungai, terus kena marah...ingat kan kenapa. Rupa2nya sungai tu ada buaya...bukan buaya darat, tapi buaya betul you all, yg buleh makan org tu...yg kitaorg selamba badak je mandi manda............
nota kaki: bebudak sekarang tak merasa la nak buat tu semua.. masing2 sibuk gameboy la, playstation la...ermm, tak meriah langsung!



4. Masa kecik2 jugak, lebih kurang 6-8 tahun, kitaorg duduk menyewa kat satu kampung dan saya ada 2 org kawan. Sorang pompuan yg saya tak ingat namanya, katakanlah namanya Ina utk memudahkan cerita. Yg sorang lain budak lelaki , namanya Li dan saya tak ingat nama penuh dia. Budak2, biasalah kan..kekadang ada jugak kitaorg main kawin2...hehehe...bersanding2 gitu. Cuma masalahnya si Li ni orgnya putih melepak dan punya la gebu serta lemah lembut orgnya, saya pulak tak berapa nak putih, gebu jauh sekali laa..yg si Ina pun mcm tu jugak. Sudahnya bila nak bersanding tu, saya la pulak yg jadik pengantin lelaki, Li jadik pengantin pompuan dan si Ina jadik tukang kipas jer. Yg bestnya, bila dah kawin kena la beranak kan....bantai la si Li ni yg beranak, aku jadik ayah dan si Ina jadik bidan...buleh??
notakaki:zaman dolu-dolu, kita main acah2 je kawin2 ngan dapat anak, zaman sekarang bebudak remaja ni ada yg main beranak betul.!!



5. hehehehehehehe.......memula, abang jgn marah tau, ni cerita masa muda remaja dulu.
duluuuuuuuuuuuuuuuu...lama dulu......, masa saya dlm tingkatan satu kat sebuah mrsm yg dah tak wujud di negeri pantai timur, saya ada ter'crush' yg amat sangat kat sorang budak senior (senior tak senior mana la, budak form 2 je pun). Namanya dirahsiakan, tp dia budak ganu gok. Punya la minat, kalau ternampak dia lalu kat depan kelas, sampai nak terjatuh dari kerusi pun penah. Tapi setakat minat tang jauh je la, mamat tu tak tau kita minat dia (kalau dia tau pun, dia buat dek je pun..isk..isk..). Yg bestnya, bila time bebudak lelaki gi semayang jumaat, saya and the gang, diulangi, and the gang ok, pegi la ke kelas bebudak yg kitaorg minat, pastu curi2 tengok buku2 dia, tgk tulisan mcmana, pensel kaler apa, kotak pensel gambor apa... tu takpe lagi, disebabkan hostel kitaorg 6 tingkat, maka bila depa melintas kat bawah nak gi masjid, ada can la skodeng dari bilik....hehehehehe..tak senonoh punya anak dara. Tapi takat tu je la...lebih2 takde. Dan yg paling saya tak sangka sekali, sehingga sekarang..setelah hampir 20 tahun berlalu, saya bukan saje setakat masih ingat nama budak tu, tp saya masih ingat jugak no. maktab dia dan no. IC dia. Matila simpan data peribadi org dlm kepala berpuluh tahun katanya................
notakaki: hehehe..takde komen.



6. Masa belajor2 di peringkat yg lebih tinggi (i.e dari matrik sampai le habih unibersiti), saya selalu jatuh longkang. Tak tau kenapa...suka sangat jatuh longkang...
Dan ada sekali tu, masa tgh jalan ngan hubby ( pongpreng la masa tu...), saya terjatuh dlm longkang sampai ala2 tersembam...ye...tersembam. Bukan longkang dalam pun, longkang kecik sepotet tu jer...tu pun buleh menyembam. apa daa....tak romantik langsung.
notakaki: hubby kita tak gelak ok masa tu...siap cemas lagi. Tapi dah lepas tu setahun tak abis ungkit lagiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.


Itu la 6 perkara pasal saya secara esklusif utk blog ni...saya lom sempat pikior nak tag sape plak lepas ni. Nanti say aberhibernasi sambil mencari idea dulu...kita tengok sape yg kena............................

17 comments:

RaFFLeSiA MeRaH said...

tumpang lalu...slm perkenalan, masuk ikut blog honey mj, masa kecik2 dulu memang biasa ehh bebudak main kawin2 nihh, nape ehhh? ader kah sbb kita ni gatai sgt, ataupun memang bebudak suka sgt tgk pengantin?? hehehe...

cikdinz said...

berjalan tak peka dgn sekeliling. patutlah memanjang jatuh longkang...ekekekekkk...

anita kema said...

rafflesia merah,
selamat berkenalan. tenkiu sebab sudi kesini.
hehehehe...alasan yg kedua tu logik sikit kot...sebab masa kocik2 dolu saya mmg suka sangat tgk pengantin bersanding. Kalau kat kg sebelah ayah saya, kekadang siap ber caklempung lagiiiii.

cikdinz,
kuat berangan,kuang..kuang..kuang..
lepas tu saya mmg selalu ada perasaan pelik bila kena langkah longkang...otak ngan kaki tak synchronize...hahahahaha!

Honey MJ said...

yeyy..tenkiu anita! anda mmg sporting orangnya.

no1, ehh..ko pun ade bantal busuk gak? hihi

no3 tu seriau lah dengor. ada buaya..isk isk, mmg korang sumer panjang umorlah belum ajal lagi masa tuh

no6, alahai..pakai kasut tinggi ni kut

Mama Sarah said...

bab jatuh longkang tu, tak tahan gelak lah. AMPUN!

You pernah dengar cerita ada budak ni jatuh longkang, pastu siap pura-pura pengsan supaya kawan2 dia angkat - sebabnya dia malu ya amat nak bangun balik selepas terjatuh!

Raiedzall said...

Jatuh longkang tu memang abg ingat sgt... he..he..

kingbinjai said...

bantal bucuk eeeeeeeee

Mak Su said...

salam perkenalan dihulukan buat anita.

bab main kawin-kawin tu memang satu hal ek... dulu happy & cincai je... tapi sekarang siap ada bahan bukti gitu, ada real life baby

Kak Lady said...

wow...tomboyy eh...samalah dengan Huda tu...masa kecik kesana kemari dengan kengkawan abang dia...main gasing, layang2...macam2...

Bantal bucuk tu pun serupalah...tapi belum pernah ugut nak terjun balkoni cuma ugut nak lari dari rumah kalau bantal tu kene cuci...hahahaha...sampai sekarang pun...naik fenin itu bau lah...

anita kema said...

honey mj..
hehehe..mana ada pakai high heels..masa belajo2 dulu saya pakai selipar je pun. kalau nak dating baru carik sandal..tu pun yg flat jer...
bantal busuk aksesori wajib kan...kan..kan..

mamasarah..
hahahaha...aku tak penah lagi buat2 pengsan walaupun idea tu ada dlm kepala. Awak bila balik mesia?

En.Raiedzall,
wahh...pandai tinggal komen kat sini ye..

king,
bantal bucuk aaa bestttt....oohhh! aku rindukan harumannya.

mak su,
salam disambut. lain kali kesini lagi ye. saya kekadang risau memikirkan nak membesarkan anak dara kat msia, mcm2 sgt dah skrg ni..

kak lady,
lasak tu time kocik2 dulu yo..sekarang ni dah ayu dah sikit...hahahahaha..ye la tu.

Mama Sarah said...

eh bab balik msia tu, nanti citer kat email. bila nak mari sini? kita pakat buat nasi dagang sama2. huhu...

ninuk said...

i thought yours was the selimut busuk yg sampai kena potong 2, 1 nak basuh ... may be i got confused ... al-maklumlah dah nak masuk 4abad umur ku.

Hanisumayyah said...

Jatuh longkang? kalau saya ada kat situ mesti saya gelak besarrr! Jangan marah yer, saya pun ada pelik jugak, masa berjalan di jalan rata, takde batu takde bonggol saya selalu (selalu sangat2...) terpelecok kadang sampai terduduk situ jugak! Selalu kena gelak, pastu baru diorang tolong...gerrram tapi nak buat apa...

cikdinz said...

nak bagi otak ngan kaki synchronise kena lah main bolasepak.
musti sama punya...heheheee..

ummu 'umar said...
This comment has been removed by the author.
najihah said...

wah2 menarik sungguh cerita esklusif kak nita. best2. paling suka skali baca citer akak kecik2 dulu, adventure abes!! saye pn sempat la jugak rase sket2, tp sian ek kat budak2 zaman skrg..isk isk..

p/s: minggu depan nk dtg rumah boleh ke? (weekend lps sheffield games yek)

-adibah-

Sastri said...

LOL... bab jatuh longkang yg tak tahan tu...