Friday, March 30, 2007

I'M UTTERLY ANNOYED...

there are few things in life that happened along the path which is really annoying sometimes.. oohh, it might just be me being so emotionally unstable once in a while though....

1. apa sebenarnya?
tiap2 hari cerita perang, org bunuh org, penuh didada akhbar. The equilibria is shaking violently. it really disturbed me thinking that there are children, women, older people stucked in the middle of those greedy, hatred world. Duduk baik-baik saja tak boleh kah? Tidak bom sana sini kau jadi naik sawan kah? yg jadi mangsa anak2 kecil....kasihan mereka.

Semalam akhbar disini sibuk menceritakan pasal sorang polis marin wanita warganegara british yg ditahan oleh iran. Saya pun tak pasti sgt apa kesahnya, tp tak silap saya wanita tu ada keluarkan kenyataan kat TV iran yg org2 yg menahan mereka semuanya baik2 dan mereka yg ditahan (14 org semuanya) juga dlm keadaan baik. Tapi akhbar disini tentulah kutuk takde hengat kan..sebab dah kenyataan tu mcm memberi impak positif kepada iran, maka terus tak betul je kenyataan tu serta dituduh palsu. Tapi kalaau ada footage org pakai selubung muka nak tembak org, terus org islam laaaa...suka ati depa saja nak buat cenggana...nanti kalau iran pulak berperang..lagi ramaila org awam yg menjadi mangsa. Anak2 muda kita pulak sibuk nak merempit dan berpoya2...huhhhh...apa la nak jadi agaknya dunia ni.

2. apakah?
yesterday my kids and me were catching a bus home from the university. Half way through a young guy hooped in with a girl. That guy is a muslim a reckoned, and the gal is a local. But thats not the issue...yg menjengkelkan nya si mamat tu pegang dua mobile phone, satu buat talipon, yg satu lagi utk dgr lagu. yg tambah hanginnya depa berdiri almost next to us dgn lagu dipasang sekuat2 hati..tak reti pulak nak pakai earphone ke apa. wahh...habis bangga la gayanya, aku laaaa ada hp buleh dgr lagu nih..punya la sakit telinga tp malas nak kata apa, kang kot didebiknya susah la pulak.

Agaknya dah tak tahan dgr lagu hip hop dia, ada sorang pompuan tegur suruh slowkan sikit volume phone tu...dan si mamat ini dgn muka selamba sadinnya gelakkan je org tu. huhuhuhu......aku yg tengok rasa nak penampau je. kakak dah start feeling uneasy, she even said that it makes her feel dizzy. Dlm hati aku, patutla org2 non muslim ni makin lama makin menyampah tgk org islam...budaya dan imej yg dibawak 'mereka2' ini amatlah menggelupurnya. Belum lagi tgk depa membesit bawak kereta mcm depa la saja yg mampu pakai keta atas muka dunia ni.

Nak salahkan sapa kalau org lain melihat islam dari perspektif yg salah? Dah la dorang mmg sceptical about us muslims with all those terrorist things going on, haaaaaiiiiiiiii...yg aku ni pun setakat melarang dlm hati jer. (*sigh*)

3. kenapa sebenarnya? you story me......
sefahaman saya, konsep bersyukur itu antaranya dgn kita berusaha bersungguh2, berdoa serta tawakkal kepada Allah, maka dengan apa nikmat yg dikurniakan pada kita, wajib keatas kita supaya bersyukur. Tapi tidak bermakna bila kita bersyukur kita tidak boleh berusaha utk sesuatu yg lebih baik. Jadi kenapa bila ada seseorg yg ingin mengusahakan sesuatu yg lebih baik serta boleh memberi manfaat bukan utk dirinya saja malah utk ramai lagi orang seakan dikecam seolah2 tidak bersyukur dgn apa yg ada? pelik juga....


kalau begitu kenapa pula manusia bekerja keras, berhempas pulas supaya dapat beli kereta yg lebih mewah dan selesa dari sebelumnya, dapat beli perabot yg lebih mahal serta lebih bergaya, dapat beli pinggan yg RM ribu riban harganya, dapat melancong kesana sini adanya...kenapa? Adakah ini bermakna bila kita berusaha utk dapatkan sesuatu yg lebih baik maka kita tidak bersyukur? rasanya semua tu tak salah kan...sebab kita boleh usaha for something better and at the same time bersyukur pada Allah.


Maka kalau org itu ingin berusaha demi kebaikan org lain juga, biarkanlah dia. Kalau tak mahu memberi sokongan sekalipun, apa salahnya senyap saja. Sekurang2nya mahu juga dia mencuba, kita ini belum tentu lagi ada berbuat apa2 utk org lain melainkan sibuk mengisi tembolok sendiri saja. Jadi biarkanlah dia..kecuali la kamu ada udang disebalik batu. errmmmmmm, sesuatuuuuuuuuuu.......................

15 comments:

kingbinjai said...

sabar sabar

Kunci said...

ko nih..kelakau okke. komen ni takde kaitan dgn entry. pes taim here.

Sastri said...

wow... this is deep... *speechless*

yus said...

sabar sabar. Yus pun speechless, tak tahu nak cakap apa

anita kema said...

king, sas dan yus..
tahap kejengkelan saya sudah sampai tahap paras hidung..yesss...jengkel tahap naga.

kunci,
oohh...trima kasih kerana sudi singgah kesini.Hasil tulisan saya banyak melambangkan apa yg saya rasa dan kadang2 (or most of the time) saya mmg seorg yg ceria.

MissMultazam said...

ye..kita sokong what u have written about konsep syukur. kite pon x paham why some people responsed that way..pelik btul manusia ni.

zura

Honey MJ said...

fuhh...lama tak masuk sini sekali masuk terus berasap.

kuburan said...

saya tau isu apa yg dikaitkan dgn bab bersyukur tu.

anita kema said...

missmultazam,
people do become complicated in a such mysterious way for a very simple reason.

cik honey,
hahahaha....musim panas ni bahaya kalu berasap...takut terbakor!! hehe..

kuburan,
rasanya kamu pertama kali kesini tp begitu cepat sekali pick up. Kalau ikutkan hati saya mau saja tulis secara terang2an perihal kejelikan manusia, tp saya faham..kita org melayu kena ckp berlapik.

mariyam said...

Nita, org paki dan yg sewaktu dgnnya mmg cenggitu. Berlagak gilerr. Tu sbb mat saleh lari dr Darnall (hehehe).

* Kami mmg boikot pegi ke Bangla Bazaar-sbb Dee gaduh dgn butcher dia. Ekk semacam.

cikdinz said...

itu sbb tuhan adakan syurga dan neraka...

kebaikan yg dibuat adakah secara ikhlas atau tidak....

kekayaan yg dikurniakan, dapat berkongsi dgn orang lain atau tidak bersyukur langsung pd tuhan....

adakah kita tau menghargai orang lain atau tidak...

Kak Lady said...

Sabar je Yus...nak buat camaner...

anita kema said...

yam,
hahahahaha.....mamat butcher bangla bazaar tu kamceng la pulak ngan aku....kess..kess

cikdinz,
huhuhuhuhuhu.....betul sangat tu. saya dapati org melayu biasanya tidak begitu tau menghargai org lain, tp lebih suka menghargaidiri sendiri sajork.

kak lady,
tenkiu. i will. errrrrrrrrr, kite nita la kak lady, bukan yus........

Amiene Rev said...

Salam,

Saya sedang mengemaskini senarai jaringan blogger. Blog anda disahkan wujud. Sekian, terima kasih.


Greeting,

I am updating my bloglist. Your blog is avaiable and confirmed. Thank you.

cikdinz said...

itu sbb lah kena tukar mentaliti orang melayu.
kalu udang sebalik mee pon bahaya. sbb tak nampak rupenye udang ada bagi sekali. ingat ada ayam jerk...heheheeeee....