Saturday, July 29, 2006

JIKA ANDA KE NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN

JIKA ANDA KE TERENGGANU....
jika anda ke terengganu jangan lupa singgah makan nasik dagang kat chendering yg harga kepala ikannya rm50 seketul tuh....ahakss! tapinya nasik dagang makcik tu mmg la sedap walaupun anak beranaknya yg bertugas disitu ada sedikit kekwat pada pengamatan ku.

JIKA ANDA KE TERENGGANU....
jika anda ke terengganu, pegi la makan nasik ayam yunan kat tepi pantai batu buruk....tuan punya dia tu cina tapi muslim. baik orgnya, layan pelanggan pun dengan senyuman, anak2nya pun ok. Nasik ayamnya sedapppp, betul....sedap.....!kalau tak caya pegi la time makan tengahari, nak carik tempat duduk pun payah...

JIKA ANDA KE TERENGGANU....
jika anda ke terengganu, tentu la tak lengkap kalau tak makan keropok lekor. keropok lekor losong seantero malaya tahu kesedapannya. tapi, bukanlah semua keropok yg dijual dilosong itu sedap...dan biasanya kalau org tak tau, mmg susah nak pilih, sebab hampir semua rumah jual keropok, habis tu camno? macam ni, kalau dari pasar chabang tiga, terus aje menghala ke sekolah rendah chabang tiga yg ada dekat2 ngan pasar...terus je (ikut jalan tu la...) nanti sebelah kanan ada nampak warung jual keropok lekor yg agak kebawah sket dari aras jalanraya dan ditepi jalan tu, landmarknya ada banyak pokok pisang..tapi kalau pokok pisang tu dah kena tebang...nasib korang la...

JIKA ANDA KE TERENGGANU....
jika anda ke terengganu, usahakan jugak pegi ke pantai batu rakit, dekat2 dengan mrsm kt. kat situ ada beberapa gerai yg jual ikan goreng tepung, sotong goreng tepung dan macam2 lagi....ada satu gerai pakcik tu yg paling best skali...gerainya nampak cam buruk aje, kalau dari arah bandar disebelah kiri jalan. Mungkin kalau anda set2 kelasssss, anda tak nak la kot berenti kat situ...cuma nya nak bagitau.....ikan goreng tepung ngan sotong goreng tepung kat gerai pakcik tu...dia punya rasa...perggghhhhhh! ulang lagi skali, perghhhhhhhhhh! yg lain2 tu gerai aje cantik tapi tak sedap mana dan harga pun mahal.... kat gerai pakcik tu, ikan dan sotongnya betul2 fresh sebab nelayan naik dari laut betul2 depan gerai dia..(pakcik, sila terima kasih pada saya, promosi percuma...) cerita banyak pun tak guna, kalau dah try..terngiang2 woooo......
(argghhh.....aku ini buat kerja gila menyeksa diri sendiri sampai kecur air liur..)

JIKA ANDA KE TERENGGANU....
pegi la taman alamanda 2, ada kawasan perumahan disitu, ada rumah banglo, ada rumah kembar dua...ada jugak rumah teres.
Dan ada sebijik rumah teres no.2 dari hujung jalan masuk....
ada yg istimewa disitu....kerana disitu ada ayahku, ada ibuku dan ada adik bongsuku yg manja tak tentu arah tinggal disitu..........................................

UWAAAAAAA.......NAK BALIK TENGGANU!!!!!!!!!!
mama....papa....bertahun lagi amar nak kena dok kat negeri omputeh ni...................!



tambahan: ermmm...mcmana buleh terlupa..
JIKA ANDA KE TERENGGANU....
jika anda ke terengganu, kalau berkesempatan, pergilah berkelah dibelakang masjid terapung yg femes itu... tempatnya sesuai sekali utk seisi keluarga, ada rumput yg dilindungi bayang2 pokok2, angin yg bertiup sungguh nyaman lagi mengasyikkan. Disebelah yg belakang masjid, ada tasik. disebelah yang satu lagi ada lagoon dan disebelah lagoon ada pantai. selonotnya dapat makan2 bersama keluarga, lepas makan buleh rehat2, baring2, bergelak ketawa...time sembahyang, masjid dekat aje. Saya pasti, kalau anda berpeluang menikmati suasana ini, didalam hati kecil anda pasti berbisik..inilah dia kebahagiaan. Bukan di Paris, bukan di London, bukan New York, bukan juga di Milan...bukan.

9 comments:

yus said...

Amboi!! promosi Terengganu nampak..hehe.Tapi kan, yus mula belajar makan sotong goreng tepung memang masa belajar kat sana. Memang sedap lah kat kedai yang yus makan tu, kat KT, tak ingat kat mana. Satu lagi first time makan ais krim goreng pun kat sana....Terengganu mmg terkenal dgn makanan..sedap....kalau nak sebut banyaklah yg yus belajar mkn kat sana, aduh...anita..buat org terkecur jer.

FaEzHussain said...

kalau gi terengganu jangan lupa ke besut. itu kampung saya, di pinggir sempadan kelate-t'ganu. bulih jamu make duriye (bilo musing), kalau dok gak, make petai jeruk, poyok cicoh budu dengan ike singge jah la jawaknyo....aduii sedak pulok........
sabar weh, demo ado lagi 2 1/2 tahun tu....

anita kema said...

yus..
kat tengganu mmg banyak makanan sedap, tak yah pegi jauh la, kat traffik light nak pegi panji alam tu ada gerai yg jual segala macam kuih muih time petang2, kat situ pun dah rambang mata.

kak faez..
uwaaa....sebab ada lagi 2 tahun lebih la yg rasa terseksa jiwaku ini.....kak faez best la dah nak balik dah......uwaaa...............

Izhal said...

dulu saya dok mngaji kat terengganu...mrsmkt heheh... memang syok dok terengganu ni...

blackpurple said...

Pernah sekali jer gi KT...he he....

Lepas tu jgn lupa singgah Johor pulak ekk...ha ha..

anita kema said...

izhal,
awak dulu mrsm kt jugak ker? tahun berpa spm tu gamaknya..rasanya bukan satu batch kot kita kan..he..he..takut jugak kot terkeluar cerita lama.

blackpurple,
oo..saya mmg dari dulu teringin sangat nak makan beriani gam kat johor. Ada cadangan kat mana yg terangkat? tunggu nanti balik mesia saya pegi try....

Amy said...

wahhhh...ni bulan melawat terengganu ke kak anita...boleh amy panggil mcm tu....emmm terliur gila nih....btw kak anita buat apa kat sheiffeld? study ek...aiseyy kalau la kuching-terengganu dekat rasa nak je singgah makan2 sat....hehehe :P

anita kema said...

oh amy,
mmg terengganu mewah dgn makanan...kalau boleh berenang balik, saya rela belajar berenang...
awak org srwak ke amy? erm...saya sgt suka makan umai yg dibuat ibu mertuaku. dan ye, boleh panggil saya kak anita..dan saya panggil awak amy.
(saya rindukan terengganu...)

ninuk said...

anita kema anak Oom Kamarul & Tante Asmah ke ? ni Mbak Ninuk leee ! awak kat Sheffield yea , tahun depan mama awak kata nak melawat UK, kami ikut yea !